50 jaar Pinkpop: dit moet je zien

Pinkpop bestaat dit jaar 50 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom waren de verwachtingen ook hoog gespannen wat de line-up betreft, maar dat viel veel mensen een beetje tegen. De afgelopen jaren zijn we immers gewend geraakt aan gigantische headliners en misschien wel net zo geweldige acts eerder op de dag. Vorig jaar stonden daar als headliners Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars, just to name a few, en dus lag de lat hoog dit jaar. Dit jaar dus geen Foo Fighters, geen Rolling Stones en (goddank) geen Paul McCartney, maar genoeg andere pareltjes, oud en nieuw, waar de festivalgangers dit jaar van kunnen gaan genieten. De volledige line-up kun je vinden op de website van Pinkpop, maar hier ga ik de hoogtepunten (wat mij betreft) opnoemen, op volgorde van dag:

Afbeeldingsresultaat voor pinkpop 50 jaar

Zaterdag
De zaterdag is wat mij betreft de minst interessante dag, maar als we goed kijken staan er toch nog een paar hele lekkere namen tussen, te beginnen met Elbow. Elbow kun je kennen van het nummer One Day Like This en is bij mij niet veel bekender dan dat, maar toch ben ik benieuwd naar hoe zij zullen zijn op het Landgraafse podium.
En Anouk komt terug naar Pinkpop! Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe dat gaat uitpakken, want hoewel ze vroeger een echte rockchick was, is mama Anouk nu een stuk softer geworden. Zou ze de oude hits zoals Girl en Nobody’s Wife nog spelen of zal de nieuwe setlist volledig Nederlandstalig zijn? We gaan het meemaken.
George Ezra moet de vrolijke noot op het festival gaan zijn. Vooral de nieuwe single Shotgun vind ik een hele fijne, maar ook bijvoorbeeld Budapest zal vast wel voorbij gaan komen. (En zou hij zijn broertje Ten Tonnes ook meenemen?)
Een naam waar ik heel erg naar uitkijk is YUNGBLUD! Hem heb ik dit jaar al gezien in Vera in Groningen, waar hij het dak vanaf speelde (lees mijn review van dat concert hier) en ik kan niet wachten om te zien hoe hij die energie overdraagt op het festivalpubliek van Pinkpop.
Onze zuiderburen, Bazart, komen ook over de grens om hun muziek ten gehore te brengen. Bazart kun je kennen van hun single met Eefje de Visser, !Onder Ons, maar ook van nummers als Grip (Omarm Me) en Goud.

Verder staan op de zaterdag van Pinkpop nog Mumford & Sons, Jacob Banks, Cage The Elephant, Golden Earring, San Holo, Syml, Badflower en nog veel meer.

Afbeeldingsresultaat voor bazart
Bazart

Zondag
Stralend bovenaan het affiche van de Pinkpop-zondag staat The Cure! Dus dat wordt meezingen met hits als Friday, I’m In Love (wel jammer dat dat dus op zondag is, en niet op vrijdag) en Close To Me. Dit is vooral heerlijk voor de mensen die net zo oud en misschien zelfs wel ouder zijn dan Pinkpop, waaronder de man achter dit alles; Jan Smeets. Maar ‘oud’ is weer helemaal in, dus ook ik zal met mijn vrienden gaan genieten van deze band.
Naast The Cure staat Lenny Kravitz! Ik vraag me af wat de uiteindelijke headliner is, aangezien ook Armin van Buuren bovenaan datzelfde affiche staat.
En dit was al aangekondigd: Krezip komt weer bij elkaar en komt dat als eerste vieren op de 50e editie van Pinkpop! Geen Sweet Goodbye dus maar juist een ‘hello’ van Jacqueline Govaert et al.
Tot slot ben ik heel erg blij dat The Kooks een herkansing komen doen. Vorig jaar stonden ze ook al op het affiche, maar hebben ze op het laatste moment afgezegd omdat de zanger ziek was. Super sportief dus dat ze, na hun show in de AFAS Live op 29 maart (kijk uit naar die recensie), nog terugkomen om in Landgraaf te spelen.

Verder staan op de zondag van Pinkpop nog Die Antwoord, Rowwen Hèze, Kraantje Pappie, White Lies en nog veel meer.

Afbeeldingsresultaat voor krezip 2019
Krezip

Maandag
De maandag van Pinkpop staat volgens mij ook wel bekend als ‘rock Monday’ en hoewel je dat met een headliner als Fleetwood Mac niet per se zou zeggen, valt er wel voor te pleiten als je de andere namen ziet (en dan negeer ik de andere grote namen bovenaan het affiche even: Major Lazer en Bastille, waar ik ook ongelooflijk veel zin in heb).
Eén van de bands die op de maandag speelt is namelijk Bring Me The Horizon – toegegeven, de nieuwe plaat die ze hebben uitgebracht (lees mijn recensie daarover hier) is misschien niet echt rock, maar als ze toch wat oude nummertjes gaan spelen zullen de mosh pits je om de oren vliegen. En ik ben ook heel benieuwd naar hoe het nieuwe werk live klinkt, natuurlijk.
Een andere rockband die ons op de maandag komt verblijden is voor mij nieuw, maar toen ik in de beschrijving op de officiële website van Pinkpop las dat het om een ‘Japanse herrieband’ ging, ben ik meteen even gaan luisteren, en wow, wat klinken ze vet: Coldrain. Niet te verwarren met Coldplay, want die staan dus echt niet op Pinkpop dit jaar, deze band klinkt een beetje als een combinatie van While She Sleeps, Fever333 en Sempiternal-era Bring Me The Horizon. Dat moet je dus gaan zien.
Tot slot staan daar ook nog Tenacious D! Deze band ken ik persoonlijk alleen maar van hun nummer Tribute dat een hilarisch verhalend nummer is over dat de bandleden een demon tegenkomen die hun vraagt om het beste nummer ooit te spelen. Als dat ook maar iets zegt over hun live-performance, wil ik dat zien.

Verder spelen op de maandag van Pinkpop nog The 1975 (!!!),Jett Rebel, First Aid Kit, Sam Fender (!), Indian Askin en nog veel meer.

Afbeeldingsresultaat voor coldrain
Coldrain

Deze line-up teleurstellend? Ik dacht het niet. Sterker nog, ik vind het fantastisch dat er tussen de bekende namen er dit jaar ook nog iets nieuws te ontdekken valt – en als dat niet bevalt, kunnen we altijd nog naar de Kalm Aan Laan om wat lekkers te gaan eten. Ik zit zaterdagochtend voor de laptop om tickets te scoren, jij ook?

Een gedachte over “50 jaar Pinkpop: dit moet je zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s