Een alternatieve Kerst

De decembermaand is weer aangebroken, en je weet wat dat betekent: het is bijna Kerst! Ikzelf ben dol op Kerst, op het versieren van de kerstboom, het kopen van cadeautjes en natuurlijk de kerstliedjes. Die kerstliedjes irriteren veel mensen die ik ken, en tegen die mensen wil ik zeggen: jullie moeten beter zoeken! Want ja, de classics kunnen gaan vervelen omdat je ze overal hoort, maar er zijn genoeg alternatieve kerstliedjes die minstens zo leuk zijn. In deze blogpost zet ik een paar mooie alternatieve kerstliedjes op een rijtje.

Jimmy Eat World – Last Christmas
Dit is een klassieker in een niet-zo-klassiek jasje! Jimmy Eat World, ook wel bekend van pop punk nummers als ‘The Middle’, heeft ‘Last Christmas’ van Wham! in een leren jasje gegoten. De akoestische gitaar domineert vooral, maar er zit ook ergens een elektrische gitaar in en de coupletten zijn een beetje omgegooid zodat je door deze klassieker toch verrast wordt.

Confidence Man – Santa’s Coming Down The Chimney
Hier moet ik echt heel hard om lachen. Als je Confidence Man kent – en die ken je, als je naar 3FM luistert – weet je wat je kunt verwachten. Dat is are elektronische geluidjes en een monotone stem. Het klinkt in niks als een kerstliedje maar het gaat wel over Kerst, dus hey, een beetje afwisseling in de donkere dagen.

St. Vincent – Happy Birthday, Johnny
Dit is niet echt een kerstliedje, maar het woord ‘Christmas’ komt er wel in voor en het klinkt genoeg als een kerstliedje om in je playlist te zetten voor eerste kerstdag. Hij is wel heel verdrietig, maar dat moet ook kunnen. Kerst is ook niet altijd rozengeur en maneschijn.

MEROL – KERST MET DE FAM
Deze kun je niet gemist hebben vorig jaar. Dit was zó’n hit rond de kerstdagen. En ook dit jaar ga je hem gewoon weer horen. Hij is net zo uit de toon als het nummer van Confidence Man, en ik vind het geweldig.

The Regrettes ft. Dylan Minnette – Holiday-ish
Deze is leuk. Dit is namelijk een duet van The Regrettes-zangeres Lydia Knight en haar vriend Dylan Minnette, tevens zanger van Wallows en bekend als acteur o.a. in de serie 13 Reasons Why. De tekst is ongelooflijk cheesy, iets in de lijn van ‘ik hou niet van Kerst, alles gaat mis, maar jij maakt het beter’, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Voordeel is wel dat je deze track niet vaak op de radio gaat horen omdat zowel The Regrettes als Wallows niet zo mainstream zijn, dus hij blijft fris.

Dallon Weekes – Please Don’t Jump (It’s Christmas)
Ja, de Dallon Weekes van Panic! At The Disco, die Dallon Weekes. Hij heeft solo drie kerstliedjes uitgebracht, en verder helemaal niks. Interessante keuze wel. Interessant is deze track ook. Hij gaat namelijk over dat iemand geen zelfmoord mag plegen omdat het Kerst is! Ja. Past wel bij het emo-imago van Panic! At The Disco.

Only Seven Left – Sleighing Without You
Kennen jullie Only Seven Left nog? Dit bandje uit Hilversum dat vier jaar geleden gestopt is, bracht in 2010 een kerstversie uit van hun nummer ‘Sleeping Without You’. Dit is weer zo’n liedje waar je keihard om kunt lachen, in ieder geval als je het origineel kent, want hoe idioot is dit? Maar stiekem is de melodie ook wel heel catchy en kun je hem eigenlijk niet vaak genoeg horen.

Zo kan ik nog wel doorgaan, maar om het kort te houden, hier nog een paar eervolle vermeldingen:

Neon Trees – Wish List (ook in de cover van Only Seven Left)
Echosmith – I Heard The Bells On Christmas Day
Simple Plan – Christmas Every Day
All Time Low – Merry Christmas, Kiss My Ass
Fall Out Boy – Yule Shoot Your Eye Out
The Long Winters – Christmas With You Is The Best

Al deze nummers en meer staan in mijn kerstplaylist, die je hieronder kunt beluisteren. Mocht je een soundtrack nodig hebben voor je kerstdiner, raad ik je aan om deze playlist op shuffle op te zetten. En nee, ‘Flappie’ staat er niet in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s