Donkere Kerst

Vandaag is het Kerstavond en op de valreep voor de kerstdagen heb ik nog een recensie van een kerstplaat voor je: Gloria van Clean Pete. Als je Clean Pete niet kent, zou je misschien nog kunnen denken dat dit een Engelstalige act is, maar niets is minder waar. Clean Pete is namelijk een Nederlands duo bestaande uit de zusjes Loes en Renée Wijnhoven en ze maken Nederlandse liedjes. Hun kerstplaat Gloria – uitgebracht op 15 november dit jaar – is dan ook geheel Nederlandstalig.

Gerelateerde afbeelding

De plaat bestaat voor een deel uit covers – beter gezegd, hertalingen – van bestaande kerstnummers, zoals ‘O heil’ge nacht’ (Donkere Nacht) en ‘Santa Tell Me’ (Lieve Kerstman), maar er staan ook originele nummers op. Een voorbeeld daarvan is Onrust en Hoop, een samenwerking met Thijs Boontjes (die heeft dit jaar overigens ook een album uitgebracht, die ik gerecenseerd heb, te lezen via deze link). Zoals Thijs Boontjes zelf heeft gezegd, is dit nummer perfect voor mensen die niet van Kerst houden. Boontjes’ donkere stem in combinatie met de hoge stemmen van de gezusters Wijnhoven zorgt voor een onheilspellende sfeer die helemaal niet lijkt te passen bij een kerstnummer, en dat is nou precies de bedoeling.

De samenwerking met Thijs Boontjes is er een uit velen, want er staan maar drie nummers op deze plaat die geen samenwerkingen zijn. Een andere feature op dit album is die van cabaretier Stefano Keizers (je mocht zijn naam niet kennen, als je zijn stem hoort, herken je hem meteen). Het gaat om het nummer Gloria, een klassieker voor diegenen die naar de kerk gaan met Kerst, maar dan met een twist. Stefano Keizers zingt namelijk niet in dit nummer, maar hij vertelt een verhaal, dat af en toe onderbroken wordt door de zusjes die de tekst van ‘Gloria’ zingen. Het is een super interessante versie van een anderszins stoffig nummer.

Andere namen die je ziet verschijnen op deze langspeler zijn Marien Dorleijn, Niek Nellen, Pieter Embrechts, Lea Kliphuis, Anne Soldaat, Moon Moon Moon, Lucky Fonz III en Ruben Hein. Die laatste wekt mijn aandacht, want ik heb Wie is de Mol? gekeken in 2018 en weet daardoor wie hij is. Ruben Hein is natuurlijk niet alleen maar bekend van dat tv-programma van de NPO, maar hij maakt ook hele mooie liedjes en Thuis met Kerst is daar één van. Tekstueel is het wel een beetje cliché, maar weinig kerstliedjes zijn dat niet. Het gaat over iemand die het hele jaar door veel aan het werk is maar met Kerst toch tijd maakt voor zijn geliefde. Cue publiek dat ‘awww’ roept. Nee, ik kan wel cynisch doen, maar dit liedje is echt mooi. Het is muzikaal gezien vrij simpel, aangezien de begeleiding slechts bestaat uit een piano en een cello, maar dat is precies genoeg. Mooi is ook dat deze track naadloos overloopt in de volgende.

Afbeeldingsresultaat voor clean pete

Kerst in Bed samen met Lucky Fonz III is niet de volgende track op het album, maar wel de volgende die ik wil bespreken. Dat nummer is vrij kort, maar twee minuten, maar het is wel heel mooi. Er zit een soort effect over de stemmen heen waardoor het heel oud, warm en winters klinkt. Veel meer valt er ook niet over te zeggen.

Het album wordt afgesloten met het nummer Kerstverhaal, dat acht minuten duurt en een samenwerking is met Moon Moon Moon. Moon Moon Moon was voor mij nog een onbekende naam, dus ik heb hem even opgezocht, en het blijkt het multimediaproject te zijn van Mark Lohmann. In 2017 heeft hij zijn album Help! Help! uitgebracht en hij heeft allerlei ‘journal entries’ (dagboekfragmenten) gemaakt – nummers van rond de acht minuten, waarin hij een bepaald moment beschrijft. Het klinkt heel dromerig, en heel artistiek. Melodie en ritme maken niet veel uit, de tekst en het gevoel zijn het belangrijkst. Dat is ook precies de sfeer die ik krijg van het nummer dat Clean Pete samen met hem heeft gemaakt. In dit nummer wordt zelfs gerefereerd naar de dagboek-stijl nummers die Moon Moon Moon maakt, en zo klinkt het ook precies. Heel bijzonder. Heel artistiek. Niet voor iedereen weggelegd, wel leuk.

De hele sfeer van dit album is niet holly jolly, maar het is juist heel donker. Niet op een misplaatste manier, nee, maar op de manier die bij winter hoort. Donker op de manier dat de zon eerder onder gaat later in het jaar, dat het buiten kouder is, dat mensen minder naar buiten gaan en zich vaker binnen verzamelen voor de houtkachel. Dit album brengt je in de kerstsferen zonder dat het al te zoet klinkt. Dit album vindt misschien zelfs je Kerst-hatende vriend nog wel leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s