Zelfs je meest stoïcijnse oom knikt mee – Froukjes ‘Licht en Donker’ EP

Vorig jaar, begin januari: plotseling duikt er een liedje op, een klimaatliedje, van een onbekende artiest. Het liedje heet Groter dan Ik, en zij heet Froukje. Ze heeft dit liedje gemaakt voor haar opleiding en had niet verwacht dat dit het begin zou zijn van een bijzonder jaar. Een kutjaar door een pandemie, maar ook een fantastisch jaar doordat ze 3FM Talent is geworden, de 3FM Megahit heeft gescoord, de hoogst genoteerde Nederlander was in de Song van het Jaar top 100, is getekend bij het label Top Notch en een plekje heeft bemachtigd op de line-up van een online Eurosonic Noorderslag 2021. En 2021 belooft een nog beter jaar te worden voor ons Froukje. Het wordt in ieder geval goed afgetrapt met de release van haar debuut-EP Licht en Donker op 8 januari.

Poptalent Froukje brengt EP 'Licht En Donker' uit | FrontView Magazine

In Froukjes bio op de ESNS website staat dat ze ‘zich voortbeweegt met een aura van authenticiteit en inhoudelijke urgentie dat in een woelig tijdperk even verfrissend als broodnodig aandoet.’ Dat bleek in Groter Dan Ik, dat bleek in haar cover van Same Love in de ochtendshow van 3FM en dat blijkt in de nummers op deze EP. Als het niet gaat over grote wereldlijke thema’s zoals het klimaat en LHBTI+ activisme, dan gaat het wel over kleinere, persoonlijkere thema’s.

Een thema op dit album is mentale gezondheid: ‘Ja, dansend in de club vul ik een leegte / En een tijdje lang hebben ze gezwegen / Maar de stemmen in m’n hoofd kom ik tegen’ zingt ze in Ik Wil Dansen. Dansen en muziek maken is een manier om zich te ‘verdoven’, om zichzelf en de wereld om zich heen even te vergeten. Heb Ik Dat Gezegd? gaat meer over niet lekker in je vel zitten, en daar niet over kunnen praten met je geliefde. Ze zingt: ‘Ik wil niet dat ik je dag verpest / Lief echt, als je het niet wilt weten, nou, dan wuif ik het weg’. Het is pijnlijk herkenbaar, ik denk voor de hele generatie waar Froukje – ze is 19 – deel van uitmaakt; kampen met mentale problemen, daar niet over praten en zeggen dat het een grapje was als je toch per ongeluk eerlijk bent.

Maar Licht en Donker is meer dan alleen zware thema’s – het is ook verdomd goede alternatieve popmuziek. De productiewaarde is ongelooflijk hoog, de melodieën zijn origineel en sterk, en de liedjes zijn super dansbaar. Zelfs je meest stoïcijnse oom kan zichzelf er niet van weerhouden om zachtjes mee te knikken op het ritme van de muziek.

Dat is de kracht van Froukje. Ze maakt liedjes die tekstueel haar generatie erg aanspreken, maar muzikaal gezien iedereen kunnen bekoren. Ze valt niet in één hokje te plaatsen: pop, elektronisch, hiphop – ze komen allemaal terug. Froukje is gewoon Froukje. En ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst voor haar brengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s