Huilende portemonnees en lachende harten – RSD 2021

Als muziekliefhebber geef je graag geld uit aan je hobby. Dat kan in de vorm van concertkaartjes (ook nu weer – ook al is het op kleinere schaal), merchandise en… vinyl! En voor die laatste categorie is er een aantal jaren geleden een speciale dag in het leven geroepen: Record Store Day. Op die dag is het feest voor zowel platenzaak als klant, want dan worden er exclusieve platen uitgebracht waar je portemonnee pijn van gaat doen, maar je hart sneller gaat kloppen. De eerste titels voor dit jaar zijn gisteren bekendgemaakt, en ik licht hier mijn favoriete uit.

Dit jaar gaat RSD een beetje anders dan normaal, want in plaats van één dag, zijn het er twee: 12 juni en 17 juli. Voor beide data zijn al releases bekend, maar de titels voor 17 juli zijn nog wat karig – de enige twee die daar uitspringen zijn Cryosleep van Matt Bellamy (de zanger van Muse) en Piggy van St. Vincent. De lijst van 12 juni daarentegen… maak je borst maar nat!

Verzamelalbums

Wat ik altijd zo leuk vind aan RSD, is dat er vaak verzamelalbums of EP’s uitkomen met verschillende artiesten binnen een bepaald genre waarvan ik nog nooit had gehoord. Zo heb ik vorig jaar een split-EP van Peuk en Head On Stone gekocht, twee Vlaamse punkbands. Dit jaar staan er twee verzamelalbums van Belgische bodem op het programma: Polderriffs Vol. 2 van Polderrecords, en, een hele bijzondere, BadNewsGoodNews. Het bijzondere aan die plaat, is dat hij is gemaakt van de as van verbrande kranten over slecht nieuws over concerten die niet door konden gaan door corona: ‘a symbol that music always overcomes bad times.’

Verder kijk ik uit naar Utreg Punx, een verzamelplaat die o.a. is samengesteld door Spinvis, die dit jaar ambassadeur is van de Nederlandse Recordstore Day. Het is, je raadt het al, een verzameling van Utrechtse punk, en wel uit de periode 1978 tot 1982. Ik ben heel benieuwd naar deze plaat, en kijk er naar uit om te kunnen luisteren naar een stukje Nederlandse rockgeschiedenis. Een mooie bonus is ook de 7″ met covers van Spinvis die je erbij krijgt.

Een wat meer random plaat die ik overweeg aan te schaffen op 12 juni is Femme de Paris, een verzamelplaat met allemaal Franse zangeressen. Het lijkt me heerlijk om op een klamme zomerdag wat Franse chansons te kunnen draaien. Dit is trouwens echt een voorbeeld van de wat meer onderbelichte platen die uitkomen op RSD; ik heb ook wel eens verzamelalbums met alleen maar jazz voorbij zien komen, of alleen maar Latin. Dat soort platen worden helemaal niet gehyped, maar zijn natuurlijk wel lekker om te hebben als je gewoon een fijn achtergrondmuziekje wil opzetten.

Soundtracks

Als je een filmliefhebber bent, kun je op RSD ook je hart ophalen, want er komen flink wat soundtracks, of O.S.T.'s, uit. Een paar leuke, die mij opvielen, waren de soundtracks van The Matrix, Shrek, en een 7" met het James Bond-thema. Zie je jezelf al door je woonkamer lopen met een denkbeeldig pistool in je hand? The name is Bond, James Bond. 

Singles

De grote hitsingle van 12 juni wordt denk ik Twilight Zone / When The Lady Smiles van Golden Earring – een dubbele A-kant op geel vinyl, van een band die onlangs is gestopt. Verder kijk ik uit naar Gasoline van HAIM. Of dit de versie is met Taylor Swift, weet ik niet (ik hoop het wel), maar hij komt in ieder geval op ‘pacific blue’ vinyl. Tot slot is het noemenswaardig dat All I Need van Jake Bugg uitkomt op een 10″ single.

Full-length albums

Dit is de sectie waar mijn bankrekening echt een beetje begint te huilen, want albums hebben op RSD wel eens de neiging om een beetje duur uit te vallen. Maar ja, wat moet je, als er zulke (gelimiteerde) parels uitkomen? Om dan gelijk maar met de deur in huis te vallen: Soulmatic van Purple Disco Machine, waarvan de eerste edities nu €175 tot €460 waard zijn, wordt opnieuw gedrukt op goudkleurig vinyl, in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks. Als dat geen prijzige gaat worden, weet ik het ook niet meer.

Een andere mogelijk dure, is From Here To Infirmary van Alkaline Trio. Van de originele druk staat er op Discogs één te koop van $175, en dat is nog maar op zwart vinyl. De RSD-versie gaat transparant rood zijn, met zwarte spetters. Heel vet, maar als ik de herdruk van dat Fountaines of Wayne album van vorig jaar als leidraad mag gebruiken, is die zeker buiten mijn budget. Dat geld geef ik liever uit aan de albums hieronder.

Ik ben heel enthousiast over het feit dat het debuutalbum van The Academic, Tales From The Backseat, wordt uitgebracht op vinyl op Record Store Day. Het is namelijk één van mijn favoriete albums. Verder kijk ik uit naar Periode Jalisco van Brihang, een Vlaamse hiphop-artiest die je kunt kennen van zijn optreden in VPRO On Stage. Ook wil ik graag VS. (Other People’s Heartache, Pt. III) van Bastille aanschaffen, in de hoop dat Pt. II en Pt. I binnenkort ook gedrukt gaan worden. Het vierde volume kwam vorig jaar namelijk uit op vinyl, ook op Record Store Day, en ik wil de verzameling compleet hebben. (tekst gaat verder onder video)

De allerlaatste die ik ga noemen – want oh mijn god de hype – is Live at Kilmainham Gaol, het livealbum van Fontaines D.C. dat zal worden uitgebracht. Mocht je onder een steen geleefd hebben de afgelopen jaren: Fontaines D.C. is een Ierse post-punkband die in 2019 helemaal opblies na de release van hun debuutalbum Dogrel. Vorige zomer knalden ze daar een tweede album achteraan met een totaal andere vibe, maar die minstens zo goed was. Ik heb deze band helaas nog nooit live kunnen zien, maar deze plaat zou een fijne manier zijn om daar op zijn minst een beetje van te kunnen proeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s