(Taylor’s Version)

Op 9 april kwam Fearless (Taylor’s Version) uit, een heropname van Taylor Swifts tweede studioalbum. In de aanloop naar deze release was er veel hype, en dat voelt misschien raar. Waarom zou je zo uitkijken naar een tweede versie van een album dat je al sinds 2008 kunt hebben grijsgedraaid? Om dat te begrijpen, is het misschien handig om uit te leggen waarom deze re-release wordt gedaan.

This Just In: Fearless, Taylor's Version. Love Story is out tonight! – The  Swift Agency

Toen Swift nog maar een prille country zangeres was, in 2005, heeft ze getekend bij het label Big Machine. Relatief kort nadat haar contract daar eindigde, in 2018, werd het bedrijf verkocht aan Ithaca Holdings, die vervolgens de masters van Taylor Swifts albums aan Shamrock Holdings verkocht voor 300 miljoen dollar. Dit betekent dat Taylor Swift niet meer de eigenaar is van haar eigen werk, en dat al het geld dat wordt verdiend met streams en de verkoop van haar eerste zes albums niet naar haar, maar naar Shamrock Holdings gaat.

Swift heeft een poging gedaan om het eigenaarschap over haar masters terug te krijgen op een andere manier, maar dat zou eindigen in een deal met Big Machine waarbij ze de rechten van een ouder album terug zou krijgen in ruil voor een nieuw album bij dat label. Als ze die deal had getekend, was ze nog verder van huis geweest. Daarom neemt ze haar eerste 5 à 6 albums opnieuw op, zodat alle opbrengsten alleen van haar zijn. Het klinkt als gekkenwerk, maar Taylor Swift is inmiddels zo’n belangrijke naam in de popwereld dat zij alles kan maken. Twee onaangekondigde albums uitbrengen binnen één jaar kon ze ook, dus waarom dit niet?

De reissue van Fearless is bijna hetzelfde als het origineel, op een paar nieuwe adempauzes en de meer volwassen stem van Taylor Swift na. Verder is de volgorde van de tracks niet helemaal hetzelfde (er bestaan drie versies van de ‘OG’ Fearless, en de nieuwe tracklist correspondeert met geen enkele daarvan) en staan er een aantal extra tracks op ‘From the Vault’. Dit zijn nummers uit dezelfde tijd dat ze Fearless voor het eerst uitbracht, die toen het album niet gered hebben. (tekst gaat verder onder video)

Nu hoor ik je denken: waarom zou je naar Taylor’s Version luisteren in plaats van het origineel? Nou, dat kun je bijvoorbeeld doen vanwege de bonustracks, omdat je nog niet bekend was met Fearless en dit een goed excuus is om toch eens in Taylor Swifts ‘back catalog’ te duiken, of, zoals zogenaamde ‘swifties’ dat doen, omdat je graag naar dit album wil luisteren zonder dat Shamrock Holdings hier geld aan verdient.

Wat je ook doet, één ding is zeker: het opnieuw opnemen van al deze albums is een behoorlijke klus, en Taylor heeft het toch maar gedaan. Zonder angst. Fearless.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s