Slechts 17,6% van de Top2000 is vrouw

De Kerstverlichting hangt in alle steden, men is begonnen met het plannen van het kerstdiner – heeft misschien al een kerstdiner of twee gehad – en het kopen van cadeautjes en de meeste mensen hebben Whamagaddon al verloren. Tijd voor die andere decembertraditie: de Top2000. Afgelopen donderdag maakte Annemieke Schollaardt in haar programma op Radio 2 de hele lijst bekend.

Voor veel mensen betekent dat: tijd om te kijken of de nummers waar jij op hebt gestemd, erin staan. Ik besloot dit jaar wat anders te doen: tellen hoeveel vrouwen er in de Top2000 staan. Wat bleek? Slechts 352 noteringen uit de Top2000 zijn vrouwen, dat is 17,6%. De hoogste notering staat pas op nummer 25 en in de hele top 100 staan er maar 11 vrouwen! Zie hieronder een PDF met alle vrouwen in de lijst met hun noteringen.

Tekst gaat verder onder PDF.

Een paar jaar geleden uitten de hostst van feministische podcast Damn, Honey! al hun frustraties over het lage aantal vrouwen in de lijst. In deze aflevering praten ze met Sagid Carter over vrouwen in de muziekindustrie:

“We moeten het even hebben over vrouwen in de muziek. Een onderzoek dat liep van april 2016 tot april 2017 liet zien dat er op zes grote zenders, 3FM, 538, Qmusic, NPO Radio 2, FunX en Skyradio, een kwart van de gedraaide artiesten vrouw was. In 2018 was 18% van de artiesten in de top 2000 vrouw en slechts 4% van die vrouwen, waren vrouwen van kleur. Waarover muziekproducent Ronald Molendijk destijds bij RTL Boulevard zei: ‘vrouwen maken gewoon minder goed, minder snel goede muziek.’

Ook in de reacties op deze TikTok van Aafke Romeijn is dat een veelvoorkomende uitspraak: ik stem gewoon op de beste nummers, vrouwen maken nou eenmaal minder vaak goede muziek. Dat is natuurlijk onzin. Er zijn net zoveel vrouwen als mannen die goede muziek maken; dat zie je wel aan het succes van artiesten als Lizzo, Miley Cyrus en, iets langer geleden, Shania Twain. Geen van deze artiesten staan in de Top2000. Het gaat hier om een structurele onderwaardering van vrouwen in de muziek.

Je hoeft je hier niet over op te winden natuurlijk – voor de meeste mensen is de Top2000 gewoon een leuke traditie voor het eind van het jaar, en maakt die hele lijst niet zoveel uit zolang Bohemian Rhapsody maar weer op één staat. Maar als je wél meer vrouwen in de Top2000 wil zien – zoals ik – dan kun je daar zelf wat aan doen: gewoon op meer vrouwen stemmen! Bovengenoemde podcast Damn, Honey! heeft een erg behulpzame playlist gemaakt om je wat inspiratie te bieden. En ik heb een playlist gemaakt met alle vrouwen die in 2022 in de Top2000 staan, van Fleetwood Mac tot Olivia Rodrigo. Wie weet staat Fleetwood Mac volgend jaar wel op 1, in plaats van op 25 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s